Μισθωτοί στο έλεος της αναστολής και της επισφάλειας.
Mε παρέμβαση από το πρωθυπουργικό γραφείο, ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και των συνδικάτων, μαθαίνουμε ότι τροποποιείται η ρύθμιση που προώθησε ο υπουργός Εργασίας για το γενικευμένο μέτρο μετάβασης όλων των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα σε μερική απασχόληση και εκ περιτροπής εργασίας με μείωση έως και 75% του μισθού!
Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτρο εισηγήθηκαν στον κ. Βρούτση παράγοντες του τουριστικού κλάδου, με το επιχείρημα της δημιουργίας «θετικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος». Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Βρούτσης αποδεικνύεται «βασιλικότερος του βασιλέως».
Ο ζήλος του να ικανοποιεί εργοδοτικά αιτήματα -όπως ήταν και η κατάργηση της προστασίας από τις απολύσεις χωρίς σοβαρό λόγο- είναι καταγεγραμμένος, ακόμη κι όταν περιβάλλεται από ένα θεωρητικό «κοινωνιστικό» περιεχόμενο.
Πώς θα πάρουν οι εργαζόμενοι το επίδομα των 800 ευρώ
Η νέα ρύθμιση αναμένεται να αναφέρει ρητώς ότι η μεταβολή θα αφορά μόνο τις πληττόμενες επιχειρήσεις για έως έναν μήνα μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων. Ταυτοχρόνως θα δοθεί παράταση τουλάχιστον 2 μηνών στις συλλογικές συμβάσεις που εκπνέουν, ενώ δεν αποκλείεται στη δεξαμενή των εργαζομένων που θα τεθούν υπό την «προστασία» του επιδόματος των 800 ευρώ να τεθούν και οι οικοδόμοι, εφόσον δεν λαμβάνουν το χειμερινό επίδομα.
Την ώρα που σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες οι κυβερνήσεις, διατηρώντας ζωντανό τον διάλογο με τα μεγάλα συνδικάτα, προσπαθούν να διατηρήσουν ζωντανό και τον μισθό και να μην τον μετατρέψουν σε ένα επίδομα φτώχειας, επιδοτώντας σε ποσοστό έως και 75% το σύνολο του μισθολογικού κόστους για τα επίπεδα του μέσου μισθού (πίνακας που δημοσιεύτηκε στο φύλλο της «Εφ.Συν.» στις 26/3), στη χώρα μας πάνω από 1 εκατομμύριο μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι εξαρτώνται από το επίδομα των 600-800 ευρώ, χαμηλότερο από το επίδομα ανεργίας που χορηγεί ο ΟΑΕΔ για 2 μήνες.
Η «Εφ.Συν.», προσπαθώντας να απαντήσει στις βασικές απορίες των αναγνωστών της, ξεκινά με τη μορφή 30 συν 3 ερωταπαντήσεων τη δημιουργία ενός «Οδηγού Επιβίωσης» για τους εργαζόμενους που ζουν για δεύτερη φορά μέσα στη δεκαετία την κατάρρευση της εργασίας τους.
Παράταση για εισφορές
Επιπροσθέτως και σύμφωνα με την απόφαση που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια», μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και τις 30 Οκτωβρίου 2020 παρατείνονται οι προθεσμίες καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών, που ήταν απαιτητές για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο, σύμφωνα με την Υπ. Απόφαση που δημοσιεύτηκε χθες (ΦΕΚ Β’ 1044/26.3.20).
Η παράταση αφορά όλες τις επιχειρήσεις που έχουν προχωρήσει σε αναστολή συμβάσεων μέρους ή του συνόλου του προσωπικού τους. Εάν καταγγελθεί σύμβαση που τελεί σε αναστολή, οι επιχειρήσεις χάνουν το δικαίωμα παράτασης και υποχρεούνται σε καταβολή πρόσθετων τελών και προσαυξήσεων. Το ίδιο ισχύει κι αν δεν διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων μετά την ολοκλήρωση των μέτρων. Δικαίωμα υπαγωγής στην παράταση έχουν:
α. οι επιχειρήσεις που απασχολούν μισθωτούς με μισθό ή ημερομίσθιο, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, αορίστου ή ορισμένου χρόνου, με πλήρη ή μειωμένη ή εκ περιτροπής εργασία και
β. οι επιχειρήσεις που έχουν ενεργό, κύριο κωδικό δραστηριότητας (ΚΑΔ) στις 20.3.2020, σύμφωνα με τον πίνακα που συνοδεύει την απόφαση στο ΦΕΚ.
Με δεύτερη υπουργική απόφαση, η προθεσμία καταβολής τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών παρατείνεται για ένα τρίμηνο και για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Γι’ αυτές τις κατηγορίες η εξόφληση θα ξεκινήσει την 1η Σεπτεμβρίου και θα γίνει τμηματικά σε 4 ισόποσες δόσεις.
Επίσης, παρατείνεται και η προθεσμία καταβολής δόσεων των ενεργών ρυθμίσεών τους, απαιτητών μέχρι 31 Μαρτίου. Η εξόφλησή τους θα ξεκινήσει από την 1η Ιουνίου.
Προσοχή: Το κείμενο που ακολουθεί, με τις ερωταπαντήσεις για τους δικαιούχους του επιδόματος των 800 ευρώ, την αναστολή σύμβασης, την εκ περιτροπής εργασία και όσα προκύπτουν για εργαζόμενους και ανέργους λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας γράφτηκε με τα δεδομένα της Παρασκευής, πριν την έκδοση των Κοινων Υπουργικών Αποφάσεων. Επομένως, για ορισμένες από τις ερωτήσεις και απαντήσεις έχουν προκύψει αλλαγές για τις οποίες παραπέμπουμε στα κείμενα: “Οι τελικές ρυθμίσεις για το επίδομα των 800 ευρώ και τις αναγκαστικές άδειες” και “Τι ισχύει για την τηλεργασία“. Αλλαγές θα προκύψουν και για την εκ περιτροπής απασχόληση, για την οποία αναμένεται νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση”.
Ολα όσα θέλετε να μάθετε για την αναστολή συμβάσεων, την εκ περιτροπής απασχόληση, την ειδική αποζημίωση, τις απολύσεις και το δώρο Πάσχα.
1 Ποιοι δικαιούνται την ειδική αποζημίωση την οποία παρέχει το Δημόσιο, που υποκαθιστά προσωρινά τον μισθό και θα αρχίσει να καταβάλλεται από τις αρχές Απριλίου;
Ολοι οι εργαζόμενοι που τελούν ή θα μπουν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας μέχρι τις 30.4.2020.
Δύο προϋποθέσεις: α. η απόλυση ή παραίτηση να έχει γίνει από τις 18 Μαρτίου και μετά σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί ή έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους και β. να εγγραφούν στην ειδική πλατφόρμα του Πληροφοριακού Συστήματος Εργάνη μέχρι 30.3.2020.
2 Από πότε και για πόσο καιρό μπορεί να μπει σε καθεστώς αναστολής σύμβασης ο εργαζόμενος;
Μόνο εάν το αποφασίσει η επιχείρηση που ανέστειλε τη λειτουργία της με κρατική απόφαση ή επειδή αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και υπολειτουργεί και εντάσσεται στους καταλόγους με τους ΚΑΔ του υπουργείου Οικονομικών. Με βάση τις ανακοινώσεις, η αναστολή των συμβάσεων θα ισχύσει μέχρι τις 20 Απριλίου.
3 Χάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές γι’ αυτό το χρονικό διάστημα;
Oι εισφορές, υπολογισμένες επί των αμοιβών που προβλέπει η σύμβαση εργασίας (εφόσον ανασταλεί), θα καλυφθούν από το κράτος.
4 Μετά τις 30 Απριλίου θα επανέλθει ο μισθός;
Aπίθανο. Το πιο πιθανό είναι να επεκταθεί ο χρόνος αναστολής των συμβάσεων.
5 Από πότε πρέπει να έχει γίνει η απόλυση για να λάβει την αποζημίωση ο εργαζόμενος;
Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να συμπεριλάβουν στην υπεύθυνη δήλωση που θα υποβάλουν και τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει λυθεί από 1 Μαρτίου 2020 έως 20 Μαρτίου 2020, είτε με καταγγελία από τους ίδιους είτε με οικειοθελή αποχώρηση του εργαζόμενου.
6 Ποια χρονική περίοδο καλύπτει η ειδική αποζημίωση;
Καλύπτει το χρονικό διάστημα από τις 15 Μαρτίου έως τις 30 Απριλίου. Oμως προσοχή! Οι μισθωτοί πρέπει να λάβουν μισθό ή αναλογία του μέχρι την ημερομηνία αναστολής της σύμβασής τους. Μόνο για το διάστημα από την αναστολή της σύμβασης και για ενάμιση μήνα ο εργοδότης δεν οφείλει ούτε μισθό ούτε εισφορές.
7 Μετά τις 30 Απριλίου;
H κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι τα μέτρα θα είναι δυναμικά και δεν αποκλείεται να ανανεωθεί το επίδομα. Αλλά δεν γνωρίζουμε ούτε το ποσό, ούτε τη διάρκεια.
8 Για τους ανέργους που προσδοκούσαν με τη βελτίωση των συνθηκών της αγοράς να ενταχθούν σε κάποια θέση εργασίας αλλά τώρα δεν έχουν ελπίδες τι προβλέπεται;
Δεν προβλέπεται τίποτε. Μόνο οι επιδοτούμενοι θα έχουν παράταση του επιδόματος για 2 μήνες, εφόσον λήγει η επιδότηση στις 30 Μαρτίου.
9 Μπορεί κάποιος να λάβει και ειδική αποζημίωση και επίδομα ανεργίας;
Oχι, μόνο το ένα από τα δύο.
10 Για τους συνταξιούχους των οποίων εκκρεμεί η έκδοση σύνταξης και δεν έχουν πάρει ούτε προσωρινή σύνταξη, τι προβλέπεται;
Τίποτε καινούργιο.
11 Μπορεί μια επιχείρηση που συνεχίζει να λειτουργεί να θέσει την πλειονότητα του προσωπικού σε αναστολή σύμβασης;
Tίποτε δεν εμποδίζει την επιχείρηση να θέσει σε καθεστώς αναστολής ακόμη και το 98% των εργαζομένων, αρκεί να προβλέπει προσωπικό ασφαλείας με το οποίο θα εξασφαλίζει τη λειτουργία της.
12 Ποια είναι η διαδικασία για τη λήψη της αποζημίωσης;
α. Κατ’ αρχάς οι εργαζόμενοι εξαρτώνται από τα βήματα που θα κάνει η επιχείρηση, η οποία υποχρεούται να δηλώσει τους υπό αναστολή σύμβασης εργαζόμενους στο Π.Σ. Εργάνη και στη συνέχεια να το γνωστοποιήσει και στους εργαζόμενους της.
β. Οι εργαζόμενοι πρέπει στη συνέχεια να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr, που θα ανοίξει από την 1η Απριλίου στο υπουργείο Εργασίας. Εκεί πρέπει να σημειώσουν το ΙBAN του τραπεζικού λογαριασμού όπου θα κατατεθεί το επίδομα και την ημερομηνία αναστολής της σύμβασης.
13 Εάν ο εργαζόμενος είναι σε άδεια άνευ αποδοχών, μπορεί να λάβει την ειδική αποζημίωση;
Οχι, σε αυτήν την περίπτωση θα τη χάσει. Συνήθως όσοι βγήκαν σε άδεια άνευ αποδοχών εξαναγκάστηκαν ή δεν γνώριζαν πώς πρέπει να αντιδράσουν. Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να ζητήσουν άρση της άδειας κι εφόσον η επιχείρηση έχει πληγεί, να ζητήσουν αναστολή της σύμβασής τους για να μπουν στο καθεστώς της ειδικής αποζημίωσης.
14 Πώς κάνουν την ηλεκτρονική δήλωση οι εργοδότες;
Πρέπει να μπουν στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη και να επιλέξουν την καρτέλα «Ειδικά έντυπα». Στη συνέχεια επιλέγουν «Δηλώσεις Αναστολής Δραστηριοτήτων Εργοδοτών» για να συμπληρώσουν τα απαραίτητα πεδία.
15 Τα ίδια βήματα θα κάνει και η επιχείρηση που δεν έχει αναστείλει τη δραστηριότητά της, αλλά έχει μείωση του τζίρου;
Nαι. Για τις οι επιχειρήσεις που πλήττονται βάσει ΚΑΔ υπάρχει ξεχωριστό πεδίο μέσα στο Π.Σ. Προσοχή! Στις περιπτώσεις που δεν εμφανίζεται από το ΤΑΧΙS ο ΚΑΔ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ & ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ, το σύστημα δεν θα επιτρέψει την υποβολή της δήλωσης κι επομένως, ούτε οι εργαζόμενοί τους θα μπορέσουν να εγγραφούν για την αποζημίωση.
Το επόμενο βήμα είναι στην ενότητα ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ όπου οι εργοδότες θα πρέπει να καταχωρίσουν τα ονόματα και τα στοιχεία (ΑΦΜ, ΑΜΚΑ) των εργαζομένων που απολύθηκαν ή αποχώρησαν οικειοθελώς από 1/3/2020 έως 20/3/2020, καθώς και των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις θα τεθούν σε αναστολή.
16 Δηλαδή δεν υπάρχει διαφορά στη δήλωση που θα κάνουν οι επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους και αυτές που θεωρούνται πληττόμενες;
Οι επιχειρήσεις που πλήττονται δεν συμπληρώνουν την αναστολή της κύριας επιχειρηματικής τους δραστηριότητας στο σύστημα Εργάνη.
17 Με τον ίδιο τρόπο θα υποβάλουν τη δήλωση και οι αυτoαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες;
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι ατομικές επιχειρήσεις με προσωπικό έως και 5 εργαζόμενους και οι αυτοαπασχολούμενοι οι οποίοι διαθέτουν ΚΑΔ (κύριο) που αναφέρεται στην επικαιροποιημένη λίστα του υπ. Οικονομικών με τους πληττόμενους ΚΑΔ μπορούν από τις 25 Μαρτίου να μπουν στην πλατφόρμα και να συμπληρώσουν το έντυπο στο Π.Σ. Εργάνη.
Ισχύει και για τις ατομικές επιχειρήσεις που δεν έχουν ΑΜΕ ή δεν είναι ενεργό. Το ίδιο ισχύει και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, επιτηδευματίες ή αυτοαπασχολούμενους που επίσης δεν έχουν ΑΜΕ ή αυτό δεν είναι ενεργό, συμπληρώνοντας μόνο τα στοιχεία μίσθωσης ακινήτων, εφόσον είναι δικαιούχοι, μη συμπληρώνοντας τα πεδία που αφορούν τους εργαζόμενους.
Ομως, δικηγόροι, γιατροί και εκπαιδευτικοί θα λάβουν επίδομα 600 ευρώ από τον ΟΑΕΔ… με τη μορφή επιταγής κατάρτισης.
18 Ποιοι εργαζόμενοι εξαιρούνται από το επίδομα;
■ Εργαζόμενοι που παρέχουν εργασία εξ αποστάσεως/τηλε-εργασία
■ Εργαζόμενοι που βρίσκονται σε νόμιμες άδειες
■ Το προσωπικό ασφαλείας και
■ Οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας δεν έχουν ανασταλεί.
19 Εκτός από την ειδική αποζημίωση που θα καλύψει, μέχρι τις 30 Απριλίου, την απώλεια μισθού όσων οι συμβάσεις ανασταλούν, ποιες άλλες ενισχύσεις προβλέπονται;
Οσοι εργαζόμενοι έχουν προσωρινή αναστολή της σύμβασης εργασίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορονοϊό, θα έχουν
- α. έκπτωση ενοικίου κατά 40% για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο και
- β. αναστολή για τέσσερις μήνες των φορολογικών τους υποχρεώσεων.
20 Τι πρέπει να κάνουν για το επίδομα ενοικίου;
Aρκεί η υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Εργασίας.
21 Πόσο ισχυρή είναι η απαγόρευση των απολύσεων;
Εάν ο εργοδότης δεν διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων, δεν μπορεί να κάνει χρήση των ευνοϊκών ενισχύσεων. Προσοχή! Μόνο τον αριθμό, όχι τα ίδια άτομα.
22 Ισχύει η απαγόρευση των απολύσεων για τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου των οποίων η σύμβαση δεν ανανεώθηκε στις αρχές Μαρτίου;
Oχι, δεν ισχύει. Ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, όταν ρωτήθηκε σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ για τους εργαζόμενους που απολύθηκαν σε εταιρεία holding του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» και είχαν σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου, απάντησε πως δεν εντάσσονται στα μέτρα που πάρθηκαν με την ΠΝΠ οπότε έχουν την «ελευθερία» να απολύουν.
23 Μπορούν όλες οι επιχειρήσεις να αναστείλουν τη δραστηριότητά τους και να θέσουν το προσωπικό τους σε καθεστώς αναστολής σύμβασης;
Οχι όλες, όσες περιλαμβάνουν στην ΚΥΡΙΑ δραστηριότητά τους κάποιον από τους ΚΑΔ αναστολής που ανακοίνωσε το υπουργείο με τους με αρ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 19024/2020 και 1054/20-03-2020 (αναμένεται διευκρινιστική και για τους δευτερεύοντες ΚΑΔ ).
24 Οι επιχειρήσεις που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να αναστείλουν τη δραστηριότητά τους τι μπορούν να κάνουν με το προσωπικό τους;
Αυτές οι επιχειρήσεις μπορούν να διαχειριστούν το προσωπικό τους εκμεταλλευόμενες την κανονική άδεια που τους αναλογεί δεδομένου ότι προβλέπεται από τον νόμο η χορήγησή της σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης στη λειτουργικότητα μιας επιχείρησης. Επίσης μπορούν να κάνουν χρήση της εκ περιτροπής εργασίας.
25 Μπορεί μια επιχείρηση που δεν έχει αναστείλει τη λειτουργία της κι έχει εξαντληθεί η κανονική άδεια του προσωπικού να εξαναγκάσει τους εργαζόμενους σε άδεια άνευ αποδοχών;
Εάν δεν υπάρχει συγκατάθεση του εργαζόμενου και έγκριση της Επιθεώρησης Εργασίας, ο εξαναγκασμός σε άδεια άνευ αποδοχών είναι παράνομος.
26 Κι αν ο εργοδότης επιμένει;
Τότε δεν υπάρχει άλλη λύση για τον εργαζόμενο από το να κάνει καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας και να ενημερώσει το σωματείο. Αν δεν υπάρχει σωματείο, να απευθυνθεί στο Εργατικό Κέντρο της πόλης του ή στην Ομοσπονδία.
27 Κι αν τον απολύσει;
Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να τον απολύσει, αλλά η απόλυση είναι παράνομη.
28 Tότε γιατί διαβεβαιώνει ο υπουργός Εργασίας ότι απαγορεύονται οι απολύσεις;
Oι απολύσεις απαγορεύονται από τις 18 Μαρτίου μόνο για όσες επιχειρήσεις έχουν τεθεί σε αναστολή λειτουργίας και για όσο χρόνο το προσωπικό τους βρίσκεται σε καθεστώς αναστολής σύμβασης, προκειμένου να λάβουν την ειδική ενίσχυση και οι ίδιες οι επιχειρήσεις κάνοντας παράλληλη χρήση των φορολογικών και ασφαλιστικών ευνοϊκών ρυθμίσεων.
29 Δηλαδή για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν κανονικά δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στις απολύσεις;
O μόνος περιορισμός που έχει τεθεί αφορά τη διατήρηση του αριθμού του προσωπικού των επιχειρήσεων με την ολοκλήρωση των μέτρων αλλά και εκείνων που λειτουργούν κανονικά για να ισχύσουν οι ευνοϊκότερες ρυθμίσεις σχετικά με την αναστολή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
30 Πολλές από τις επιχειρήσεις που λειτουργούν ζητούν από το προσωπικό τους να εργαστούν εκ περιτροπής με σημαντικές αλλαγές στον χρόνο εργασίας, με λιγότερες ημέρες, εβδομάδες ή μήνες. Χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου για την εκ περιτροπής εργασία;
Οι επιχειρήσεις μπορούν ακόμη να προχωρήσουν σε εκ περιτροπής απασχόληση με βάση τον ν. 3846/2010 και για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τους 9 μήνες. Αλλά με προϋπόθεση τα εξής:
■ Τροποποίηση της σύμβασης σε μερική
■ Συναίνεση του εργαζομένου και
■ Ορισμός ακριβούς χρόνου επαναφοράς της σύμβασης στο προγενέστερο καθεστώς
■ Η σύμβαση ΔΕΝ μπορεί να υπερβεί τους 9 μήνες.
31 Δηλαδή μετά το 9μηνο επανέρχεται η κανονικότητα;
Εάν η επιχείρηση επικαλεστεί ειδικό λόγο, υπάρχει δυνατότητα επέκτασης του μέτρου για ολόκληρο 18μηνο σε δύο συνεχόμενα ημερολογιακά έτη.
32 Το ίδιο απαιτείται και για τη νέα διάταξη που προβλέπει εκ περιτροπής απασχόληση για το 50% του προσωπικού των επιχειρήσεων;
Οχι, η διάταξη στην αρχή έδιδε απεριόριστη ελευθερία σε όλες τις επιχειρήσεις να μειώσουν κατά 50% την εργασία, με μερική απασχόληση και για διάστημα έξι μηνών, καταβάλλοντας το μισό μισθό. Μετά τις έντονες διαμαρτυρίες αναμένουμε τη νέα διορθωτική απόφαση με την οποία προσδοκάται να μειωθεί το διάστημα στους δύο μήνες, με εφαρμογή μόνο στις πληττόμενες επιχειρήσεις και όχι σε όλες.
33 Τι θα γίνει με το δώρο Πάσχα;
Oι επιχειρήσεις που λειτουργούν κανονικά θα πρέπει να καταβάλουν το δώρο Πάσχα στο προσωπικό τους μέχρι τις 15/04 και προβλέπονται κυρώσεις για τους παραβάτες, ενώ με το επίδομα αδείας, το καλοκαίρι, θα καταβληθεί από όσες επιχειρήσεις έχουν πληγεί από την κρίση.
ΠΗΓΗ: https://www.efsyn.gr