Ρεκόρ δεκαετίας στις δικαστικές-εισαγγελικές εντολές για άρση του απορρήτου των επικοινωνιών σημειώθηκε το 2015.
Στη διάρκεια της περυσινής χρονιάς, η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) παρέλαβε 4.871 εισαγγελικές διατάξεις για περιπτώσεις άρσης τηλεφωνικού απορρήτου για λόγους εθνικής ασφάλειας, καθώς και 3.937 αντίστοιχες εντολές για παρατάσεις προγενέστερων διατάξεων.
Επίσης, παρέλαβε 2.304 βουλεύματα δικαστικών συμβουλίων για άρση του απορρήτου με σκοπό τη διακρίβωση εγκλημάτων που εμπίπτουν στην ποινική δικονομία, όπως ανθρωποκτονίες, πορνογραφία ανηλίκων, εκβίαση, οργανωμένο έγκλημα, ναρκωτικά κ.ά.
Το 2014 οι εισαγγελικές παραγγελίες για άρση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφάλειας ήταν 3.780, ενώ τα αντίστοιχα δικαστικά βουλεύματα για τη διακρίβωση εγκλημάτων ήταν 1.956.
Παρουσιάζοντας τα πεπραγμένα της Αρχής για το 2015, ο νέος πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ζαμπίρας, ανέφερε ότι το ρεκόρ των παραγγελιών οφείλεται εν μέρει και στο γεγονός ότι στο παρελθόν δεν καταγράφονταν αναλυτικά όλα τα αιτήματα.
Επισήμανε ακόμα είπε πως η ΑΔΑΕ δεν εξετάζει την ουσία των εισαγγελικών βουλευμάτων, αλλά μόνο με τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί.
Τα αιτήματα αφορούν κυρίως την εθνική ασφάλεια, την τρομοκρατίας, τα εγκλήματα, τη λαθρεμπορία, τα ναρκωτικά και την παράνομη διακίνηση μεταναστών.
Πέρυσι, πάντως, επιβλήθηκαν και κυρώσεις σε δύο παρόχους ηλεκτρονικών επικοινωνιών για παραβάσεις της νομοθεσίας περί απορρήτου των επικοινωνιών.
Οι εταιρείες έχουν ασκήσει αιτήσεις ακυρώσεων και αναμένεται η εκδίκασή τους.
Στις βασικές επιδιώξεις της Αρχής είναι όλοι οι μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι που εξυπηρετούν άνω του 90% του πληθυσμού της χώρας να ελέγχονται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα λόγω ελλείψεων προσωπικού.
Για να συμβεί αυτό, όπως τόνισε ο κ. Ζαμπίρας, η ΑΔΑΕ χρειάζεται ενισχύσεις σε προσωπικό και τεχνικά μέσα. Οι ανάγκες σε υπαλλήλους αναμένεται να καλυφθούν μέσω μετατάξεων εξειδικευμένου προσωπικού, καθώς και με την περαιτέρω εκπαίδευση του υφιστάμενου προσωπικού.
Επιπλέον, η ΑΔΑΕ αναζητά κονδύλια μέσω του ΕΣΠΑ, ώστε να αναβαθμίσει την υλικοτεχνική υποδομή της. Επίσης, προωθεί τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία της και τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της, στο πλαίσιο της συνταγματικής αρχής για κοινοβουλευτικό έλεγχο.
«Η ΑΔΑΕ έχει σήμερα 38 υπαλλήλους και η αίσθησή μας είναι πως χρειάζεται ενίσχυση του προσωπικού τουλάχιστον κατά 50%» είπε ο κ. Ζαμπίρας.
Πέρυσι, τα τεχνικά κλιμάκια της ΑΔΑΕ πραγματοποίησαν 15 τακτικούς ελέγχους και 24 επισκέψεις σε παρόχους ηλεκτρονικών επικοινωνιών για διερεύνηση καταγγελιών, καθώς και 9 έκτακτους ελέγχους σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες μετά από καταγγελίες.
Ακόμα, την περασμένη χρονιά οριστικοποιήθηκε και το πρόστιμο των 50,16 εκατ. ευρώ που είχε επιβληθεί στη Vodafone από την ΑΔΑΕ το 2013, για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών.
Ανεξέλεγκτες παρακολουθήσεις
Η νέα διοίκηση της ΑΔΑΕ προειδοποίησε πως υπάρχει σοβαρό ζήτημα με τα συστήματα παρακολούθησης που κυκλοφορούν στο εμπόριο και χρησιμοποιούνται ανεξέλεγκτα από ιδιώτες. Για το λόγο αυτό έχει προχωρήσει στην κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων, χωρίς ωστόσο, να έχουν ως τώρα προωθηθεί για νομοθετική κύρωση.
Σε ερωτήματα για τη χρήση των γνωστών συστημάτων παρακολούθησης της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, ο κ. Ζαμπίρας υποστήριξε πως η ΑΔΑΕ ελέγχει και τα συγκεκριμένα συστήματα, αλλά μεγαλύτερο πρόβλημα είναι για τον ίδιο η κατάχρηση αντίστοιχων συστημάτων που αξιοποιούνται από ιδιώτες χωρίς καμία άδεια.
Η ΑΔΑΕ εντείνει τώρα τη συνεργασία της με άλλες ανεξάρτητες αρχές, καθώς και με τον ευρωπαϊκό οργανισμό για την ασφάλεια δικτύων και πληροφοριών ENISA, που εδρεύει στη χώρα μας. Επίσης, αναπτύσσει συνεργασία με άλλους φορείς με στόχο να καλύψει τις ανάγκες επιμόρφωσης των στελεχών της, προκειμένου να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις επιπτώσεις που οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν στο απόρρητο των επικοινωνιών.
Επίσης, η ΑΔΑΕ συμμετέχει στην Ομάδα Εργασίας του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, για την εκπόνηση σχεδίου «Εθνικής Στρατηγικής Κυβερνοασφάλειας», ενώ συνεργάζεται και με άλλες Αρχές και Οργανισμούς (εντός και εκτός Ελλάδας) σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια και το απόρρητο των επικοινωνιών.
ΠΗΓΗ: In.gr – 16 Ιουν 2016