« …. Σελίδα αναφοράς δικαιούνται μόνο οι παρατάξεις που εκπροσωπούνται στο Διοικητικό Συμβούλιο. Βεβαίως τα ενυπόγραφα κείμενα δημοσιεύονται μετά από αξιολόγηση της Εκτελεστικής του Συλλόγου μας.» Έτσι μας απάντησαν στο προηγούμενο τεύχος της ΟΘΟΝΗΣ οι λογοκριτές μας: (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΑΣ), Πιτσικούλης, Παπαχρίστος, Βλάχος, Ζωντανός, Μουρίκη, Πυλαφάς, Φιλιππίδης, Τσανανάς, Κοντακτσής. Όλοι μαζί οι παραπάνω λογοκριτές μας είναι αυτοί που σε αντίθεση με τα μέλη της ΕΕΤΕ: Ψήφισαν να μας πάνε στο ΙΚΑ, αποδέχονται (δεν κάνουν τίποτα) για το μπάχαλο στις Τεχν. Περιοχές, δεν έχουν λόγο για το επίδομα και άδεια ΟΘΟΝΗΣ, αγνοούν την αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας. Όλοι μαζί είναι αυτοί που: Προχθές στην πίτα 2004, βράβευσαν για την προσφορά τους στο ΣΚ, τον δήμιο του ασφαλιστικού Υπουργό Ρ. Σπυρόπουλο!!! και τους υποψήφιους βουλευτές Γ. Μανώλη και Δ. Στρατούλη! Γιατί αυτό απαιτεί το μάρκετινγκ των κομμάτων τους, λόγω εκλογών!! Το ίδιο άλλωστε έκαναν και οι αντίστοιχοι τους στο Εργ Κέντρο Χαλκιδικής και βράβευσαν τον Πάχτα!! Συνάδελφοι το παρακάτω κείμενο είναι αυτό που η ΑΣΕ έστειλε στην ΟΘΟΝΗ και λογοκρίθηκε. Εσάς τους απλούς εργαζόμενους, που πληρώνετε την εφημερίδα του σωματείου μας, τι λετε, έπρεπε να δημοσιευθεί; Προσφέρει στην ενημέρωση σας; Βοηθάει τον προβληματισμό σας; Τελικά θέλετε ΟΘΟΝΗ με όλες τις απόψεις ή με λογοκρισία;
ΤΑΠ-ΟΤΕ: Ολοταχώς προς το ΙΚΑ
Μερικές απαντήσεις σε πλαστά διλήμματα.
Σε μια σειρά από πλαστά διλήμματα στήριξε η πλειοψηφία της ΟΜΕ-ΟΤΕ την επιχειρηματολογία της στο έκτακτο συνέδριο της προκειμένου να πείσει για την αναγκαιότητα της άμεσης και οικειοθελούς ένταξης μας στο ΙΚΑ. Ας δούμε όμως και ας σχολιάσουμε μερικά απ΄ αυτά:
1. Έχουμε πάει ήδη στο ΙΚΑ:
Αν είναι έτσι τότε γιατί θέλουν και τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων; Ο νόμος δίνει περιθώριο μέχρι την 31/12/2007 χωρίς καμιά συνέπεια.. Μήπως γιατί η κυβέρνηση δεν θέλει να δείξει ότι μας σέρνει βίαια στο ΙΚΑ, εν όψει μάλιστα και των επικείμενων βουλευτικών εκλογών, αλλά ότι αυτό το ζητάνε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι; Ακόμα την απόφαση μας σκοπεύει να την χρησιμοποιήσει σαν οδηγό για να πείσει και άλλες ομάδες εργαζομένων να συναινέσουν στην ένταξη τους στο ΙΚΑ, ή απλά να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις τους.
2. Αυτή είναι η μόνη λύση, ο μόνος δρόμος για το Ασφαλιστικό:
Έτσι είναι μόνο από τη στιγμή που θ΄ αποδεχτούμε το νόμο και αρνηθούμε τη δυνατότητα να διατυπώσουμε τις δικές μας απόψεις για το Ασφαλιστικό. Όμως οι ομοσπονδίες των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ αποτελούν το 80% των εργαζομένων της ΓΣΕΕ. Η διεκδίκηση ενός ταμείου των ΔΕΚΟ εκτός ΙΚΑ, με ενοποίηση προς τα πάνω, δεν αποτελεί μια ρεαλιστική βιώσιμη λύση, έναν άλλο δρόμο;
3. Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή να κερδίσουμε περισσότερα, να επιβάλουμε τους όρους μας. Εμείς πρέπει να βιαζόμαστε και όχι η κυβέρνηση:
Μεγάλο λάθος. Η Κυβέρνηση βιάζεται να υλοποιήσει την πολιτική των 3 πυλώνων της κοινωνικής ασφάλισης ( Κοινωνικός – Επαγγελματικός – Ιδιωτικός ) για την οποία δεσμεύτηκε στα κέντρα που απολογείται. Κι ο λόγος που επιλέχτηκε να προωθήσει αυτή την πολιτική της μέσω των τριών Ομοσπονδιών ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ είναι γιατί αυτές είναι περισσότερο πειθαρχημένες στην κυβερνητική πολιτική.
Εξάλλου τα 8 σημεία που η Ομοσπονδία προβάλει σαν όρους προς διεκδίκηση δεν είναι τίποτα περισσότερο από διατυπωμένους όρους του νόμου 3029/2002 που καλούμαστε να αποδεχτούμε.
4. Δεν χάνουμε τίποτα αφού πάμε με τους ίδιους όρους συνταξιοδότησης:
Και τι θα εμποδίσει άραγε οποιαδήποτε μελλοντική κυβέρνηση πολύ εύκολα να ανατρέψει αυτούς τους όρους και να επιβάλει την εξίσωση προς τα κάτω; Θα είναι η πρώτη φορά που η πολιτική εξουσία θα αναιρεί συμφωνίες και θα ανακαλεί τις διαβεβαιώσεις της;
5. Το ΤΑΠ-ΟΤΕ έχει τεράστια ελλείμματα που συνεχώς θα αυξάνονται:
Γιατί μήπως το ΙΚΑ είναι πλεονασματικό; Ήδη το έλλειμμα του ξεπερνά το 1 τρις. Ποιο πρόβλημα θα λυθεί αν προστεθούν και τα ελλείμματα του ΤΑΠ-ΟΤΕ; Πηγαίνοντας στο ΙΚΑ τα ελλείμματα θα αυξάνονται με ακόμα πιο γρήγορους ρυθμούς. Ιδιαίτερα αφού θα μεταβούμε σ΄ ένα σύστημα με μικρότερες εισφορές (20% από 36%), όπου η εισφοροδιαφυγή είναι καθεστώς. Την ίδια στιγμή μάλιστα η κυβέρνηση δηλώνει ότι σκοπεύει να μειώσει τις εργοδοτικές εισφορές
Η υποχρέωση του κράτους να καλύπτει τις συντάξεις είτε είμαστε στο ΤΑΠ-ΟΤΕ είτε στο ΙΚΑ είναι ίδια.
6. Ο εργοδότης από τις εισφορές που γλιτώνει θα βάλει ένα μέρος να φτιάξουμε το επαγγελματικό μας ταμείο. Κι αυτό είναι καλό:
Ο εργοδότης δεν κάνει κινήσεις από τις οποίες δεν κερδίζει. Στη συγκεκριμένη περίπτωση κερδίζει 12%και ταυτόχρονα υλοποιεί την κυβερνητική πολιτική των 3 πυλώνων.
Επιπλέον ο ΟΤΕ με την εύκολη λύση της δημιουργικής λογιστικής θα εμφανίσει περισσότερα κέρδη και θα εμφανιστεί ενισχυμένος απέναντι στον ανταγωνισμό.
Και ποια θα είναι η διαχείριση των αποθεματικών του επαγγελματικού ταμείου; Μήπως μ’ αυτά σκοπεύουν να στηρίξουν τη λειτουργία του χρηματιστηρίου και κατ’ επέκταση την κυβέρνηση; Μόνο το ΙΚΑ έχασε 50 δις σε τέτοια παιχνίδια. Η διεθνής εμπειρία σε Μ. Βρετανία και ΗΠΑ είναι αρνητική.
7. Υπάρχει μεγαλύτερη διασφάλιση στο ΙΚΑ γιατί θα είμαστε πολλοί εργαζόμενοι και θ’ αγωνιζόμαστε όλοι μαζί:
Καμμιά μελλοντική διασφάλιση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την ύπαρξη ενός οικονομικά ισχυρού ασφαλιστικού φορέα. Και το πρώτο πράγμα που κάνουμε με το να συμφωνούμε με την ένταξη μας στο ΙΚΑ είναι να βάζουμε ταφόπλακα σε κάθε προηγούμενη μας κατάκτηση. Γιατί το επίπεδο λειτουργίας του ΤΑΠ-ΟΤΕ, το ύψος των συντάξεων μας και κάθε άλλη κατάκτηση μας ήταν αποτέλεσμα αγώνων του κλάδου μας.
Ακόμα η απόφαση μας αυτή βάζει τέλος και σε κάθε διεκδίκηση των χαμένων αποθεματικών του Ταμείου μας. Αυτός είναι ένας πρόσθετος λόγος που εξηγεί την απαίτηση της κυβέρνησης να αποφασίσουμε την εθελοντική μας ένταξη στο ΙΚΑ.
Εξάλλου που θα αναζητήσουμε συμμάχους μέσα στο ΙΚΑ όταν η κυβέρνηση, περνώντας στη δεύτερη φάση του σχεδίου της, επιχειρήσει να εξομοιώσει τους όρους συνταξιοδότησης και το ύψος των συντάξεων μας, Ποιοι εργαζόμενοι θα αγωνιστούν στο πλευρό μας όταν επιχειρηθεί « να κλείσει η ψαλίδα ενισχύοντας τις χαμηλές συντάξεις σε βάρος των υψηλών »;
8. Η κυβέρνηση θα χρηματοδοτεί με 1% του ΑΕΠ την κοινωνική ασφάλιση:
Απ’ όλες τις πλευρές ομολογείται πλέον ότι το 1% του ΑΕΠ δεν φτάνει για να καλύψει τις ανάγκες της κοινωνικής ασφάλισης όταν μάλιστα στο μέλλον τα κρατικά έσοδα θα μειωθούν δραματικά μετά την ολοκληρωτική ιδιωτικοποίηση των κρατικών εταιριών.
Όμως το μεγαλύτερο ερώτημα που κυριαρχεί στο μυαλό κάθε συναδέλφου είναι γιατί μια τόσο σοβαρή απόφαση που θα καθορίσει αποφασιστικά το μέλλον μας, έπρεπε να παρθεί εσπευσμένα στα πλαίσια ενός έκτακτου συνεδρίου της ΟΜΕ-ΟΤΕ, με δεδομένους τους συνδικαλιστικούς συσχετισμούς και τις κομματικές σκοπιμότητες κι όχι από το σύνολο των συναδέλφων, μετά από πλατιά συζήτηση στους χώρους δουλιάς. Το Σ.Κ. όπως στο παρελθόν απέδειξε, μπορεί με επιτυχία να πραγματοποιεί δημοψηφίσματα για τη δημοκρατική έκφραση της γνώμης του συνόλου των εργαζομένων.
Και η σημερινή ηγεσία της ΟΜΕ-ΟΤΕ θα κουβαλά ισόβια τις συνέπειες της ευθύνης που ανέλαβε.
Οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ δεν εκχωρήσαμε σε κανέναν το δικαίωμα μας, να αποφασίζουμε εμείς οι ίδιοι για τον εαυτό μας. Κανένας δεν πήρε από μας εξουσιοδότηση να μας πάει στο ΙΚΑ.
ΟΧΙ στην ένταξη του ΤΑΠ-ΟΤΕ στο ΙΚΑ, ΟΧΙ στην εξίσωση προς τα κάτω
Συνάδελφοι, πάρτε πρωτοβουλία,
Μαζέψτε υπογραφές από το χώρο σας, ενώστε τη φωνή σας με όλους όσους αντιστέκονται.