Άρθρο του Σ. Φασάκη στην εφημερίδα ΠΡΙΝ την Κυριακή 12 Σεπτέμβρη 2004.

Επιχειρήσεις στο εξωτερικο

                               δικαιώματα στον αγύριστο

ΣΤΑΥΡΟΣ ΦΑΣΑΚΗΣ

Για να χρυσώσουν το χάπι και να πείσουν τον αμερικανικό λαό που ήδη ανησυχεί από τα αποτελέσματα της μεταφοράς δραστηριοτήτων στο εξωτερικό (οφσόρινγκ), στις ΗΠΑ επιστρατεύουν ακόμα και νομπελίστες της οικονομίας. Τα επιχειρήματά τους είναι τα εξής: μόνο στον κλάδο τεχνολογίας και πληροφορικής, θα δημιουργούνται 317.000 θέσεις εργασίας ετησίως, μέχρι το 2008. Στην πληροφορική, το 2003 οι αποδοχές αυξήθηκαν 0,1% και δημιουργήθηκαν 90.000 νέες θέσεις εργασίας. Από το 1991 έως το 2001, οι αμερικανικές πολυεθνικές δημιούργησαν 2,9 εκ. θέσεις εργασίας στο εξωτερικό, αλλά ταυτόχρονα δημιούργησαν και 5,5 εκ. θέσεις εργασίας στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Επιπλέον ισχυρίζονται ότι, το οφσόρινγκ βοηθάει στη διαμόρφωση χαμηλότερων τιμών στα προϊόντα μέσα στις ΗΠΑ, άρα αυξάνεται η αγοραστική δύναμη των Αμερικανών και ότι βοηθάει στη διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα, ενώ τέλος προτείνουν στους εργαζόμενους μετεκπαίδευση για να καταλάβουν θέσεις εργασίας με υψηλότερες αμοιβές.

Όμως η καθημερινή πραγματικότητα και οι ειδήσεις που έρχονται για κάθε θέμα ξεχωριστά και τα διάφορα προστατευτικά μέτρα της «ελεύθερης» αμερικανικής οικονομίας, δείχνουν ότι τα παραπάνω στοιχεία είναι επιτηδευμένα και έχουν συγκεκριμένο στόχο και σκοπό: να προλάβουν τις αντιδράσεις των Αμερικανών που ήδη ανησυχούν και να στηρίξουν τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες στο κυνήγι ακόμα μεγαλύτερων υπερκερδών μέσω της μεταφοράς δραστηριοτήτων στο εξωτερικό. Αυτό φαίνεται καθαρά όταν προβλέπεται ότι μέχρι το 2014 θα μεταφέρουν στο εξωτερικό και ιδιαίτερα σε Κίνα και Ινδία τουλάχιστον 3,3 εκ. θέσεις εργασίας από τις ΗΠΑ. Όταν η ανεργία έχει φθάσει το 5,6% (μόνο τα τέσσερα τελευταία χρόνια 2,3 εκ. έχουν χάσει τη δουλειά τους). Όταν το 21% των εργαζομένων φοβούνται μήπως χάσουν τη δουλειά τους. Όταν έχουμε μηδενικές αυξήσεις θέσεων εργασίας και σχεδόν μηδενικές αυξήσεις μισθών. Όταν έχουμε μείωση στην καταναλωτική ζήτηση. Όταν η ΙΒΜ ανακοίνωσε τη μεταφορά 4.730 θέσεων εργασίας, υψηλόβαθμων στελεχών της στην Ινδία (δηλώνοντας ότι δεν μεταφέρονται πλέον μόνο θέσεις χαμηλής ειδίκευσης ή ανειδίκευτης εργασίας). Όταν πάρα πολλές θέσεις εργασίας λογιστών, υπηρεσιών υποστήριξης, μηχανικών, νομικών, προγραμματιστών Η/Υ, έχουν ήδη μετακομίσει σε Ινδία και Κίνα.

Η ίδια μάστιγα έχει επεκταθεί και στην Ευρώπη. Η εταιρεία Ντελουά Ρισέρτς υπολογίζει ότι, μέχρι το 2008, πάνω από 800.000 θέσεις εργασίας στους τομείς οικονομικών υπηρεσιών και της υψηλής τεχνολογίας θα έχουν μεταφερθεί σε Ανατολική Ευρώπη και Ασία. Η Σίτιγκρουπ είναι ήδη στην Ασία και ακολουθεί η Νόργουιτς Γιούνιον. Η Ρόαγιαλ Φίλιπς Ελεκτρόνικς μετέφερε τμήμα της στην Πολωνία. Η Μπρίτις Τέλεκομ μετέφερε 750 θέσεις στην Ινδία. Στην Κίνα και την Ινδία έχουν εγκατασταθεί ήδη οι Γκαπ, Τζέμινι, Έρνστ εντ Γιανγκ, Ντόιτσε Μπανκ, Μπρίτις Αίργουεϊς, Λουφτχάνσα, Σοσιετέ Ζενεράλ. Η ρήση του καγκελάριου Σρέντερ ότι έχουν «μειωμένο πατριωτισμό» δεν εξηγεί το φαινόμενο.

Tο εργατικό κίνημα σ’ όλο τον πλανήτη είναι μπροστά στο πρόβλημα του πισωγυρίσματος των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων της εργατικής τάξης πριν από το Σικάγο.

Δεν μπορεί σήμερα να κρατάμε άμυνα στα κεκτημένα που καθημερινά αμφισβητούνται από την εργοδοσία και παραχωρούνται από τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία: στο 8ωρο, στην κουτσή κοινωνική ασφάλιση, στη λειψή κοινωνική πρόνοια, καταναλώνοντας τα προϊόντα της πολιτιστικής υποκουλτούρας του κεφαλαίου και δουλεύοντας 2-3 δουλειές για να τα φέρουμε βόλτα.

Είναι αναγκαίο να προβληθούν από τους ίδιους τους εργαζόμενους με άμεσες διαδικασίες, επιθετικά τα αιτήματα, για λιγότερες ώρες εργασίας, για δωρεάν παιδεία, δωρεάν υγεία, για πολιτισμό, για ξεκούραση.

Σ’ όλους τους εργαζόμενους γίνεται καθημερινά όλο και πιο κατανοητό ότι σήμερα: Δεν είναι εχθρός μας ο εργαζόμενος από την Ασία. Δεν είναι εχθρός μας ο μετανάστης. Δεν είναι εχθροί μεταξύ τους άνεργοι-εργαζόμενοι της μερικής απασχόλησης και οι εργαζόμενοι σε σταθερές θέσεις εργασίας.

Όλοι μαζί αποτελούμε την εργατική τάξη του πλανήτη μας, όλοι μαζί έχουμε κοινό εχθρό το κεφάλαιο και την εργοδοσία, όλοι μαζί ενωμένοι θα κάνουμε την επίθεση στο κεφάλαιο και την εργοδοσία. Για ίσα εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζόμενων σε Ευρώπη, Αμερική, Ιαπωνία, Ελλάδα, Ινδία, Κίνα και Απω Ανατολή, με παγκοσμιοποίηση του αγώνα της εργατικής τάξης κόντρα στην παγκοσμιοποίηση του κεφαλαίου, για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης.

Διαβάστε Επίσης

ΕΚΛΟΓΕΣ Σ.Ε. CTS – ΑΝΑΜΕΙΝΑΤΕ ΣΤΟ ΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΣΑΣ

Είναι γεγονός πως με ευθύνη της πολυδιαφημισμένης και χρυσοπληρωμένης εταιρίας που διαχειρίστηκε το ηλεκτρονικό κομμάτι …