Στον πυρήνα του δημόσιου τομέα,
μπαίνουν πλέον οι ιδιώτες
και η μερική απασχόληση
ΣΤΑΥΡΟΣ ΦΑΣΑΚΗΣ
Mια από τις υποδείξεις-εντολές των εργοδοτών, της ΕΕ και του ΟΟΣΑ στην κυβέρνηση είναι η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, που θα φέρει την πολυπόθητη «μείωση του εργασιακού κόστους» και τη «βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών προϊόντων».
Σ αυτό το πλαίσιο τον τελευταίο καιρό τόσο τα κόμματα του κατεστημένου (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) όσο και της επίσημης Αριστεράς (ΚΚΕ-ΣΥΝ) παίζουν με τις χιλιάδες των εκτάκτων, κυρίως σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ και δήμους.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από τη μια υπόσχεται «στα μουλωχτά» μονιμοποίηση στους έκτακτους εργαζόμενους, ώστε να τους έχει άλλη μια φορά αιχμάλωτους στις εκλογές (βουλευτικές, δημοτικές και σωματειακές), και από την άλλη με διάφορα νομοσχέδια και αποφάσεις νομιμοποιεί, διαιωνίζει και επεκτείνει το φαινόμενο. Η ΝΔ στα λόγια υποτίθεται ότι αγωνίζεται υπέρ των εκτάκτων που τους θεωρεί παιδιά του ΠΑΣΟΚ, αλλά στην πραγματικότητα τη βολεύει η σημερινή κατάσταση και δεν θέλει την ανατροπή της, ώστε να μπορέσει να τους αντικαταστήσει με τα «δικά» της παιδιά αύριο.
Στο χώρο της επίσημης Αριστεράς συμβαίνουν τα εξής: Το ΚΚΕ βολοδέρνει μεταξύ μαρξισμού και θεωρίας της αγοράς κατά το δοκούν. Θεωρητικά καταδικάζει το φαινόμενο, θεωρεί όμως τους εκτάκτους παιδιά του ΠΑΣΟΚ και όχι της εργατικής τάξης, ενώ στους δήμους που ελέγχει (π.χ. Βύρωνας) σκανδαλωδώς κάνει εκατοντάδες προσλήψεις εκτάκτων μέσω δημοτικών επιχειρήσεων και η ΕΣΑΚίτισσα πρόεδρος του σωματείου εκτάκτων καταγγέλλει το σωματείο των μονίμων που κάνει απεργία για τη μονιμοποίησή τους! Ο ΣΥΝ παραμένει αθεράπευτα ευρωλάγνος, εναποθέτοντας τις ελπίδες των εργαζομένων στην ΕΕ και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια, διαβάζοντας επιλεκτικά παραγράφους και κρύβοντας τις πιέσεις και τις οδηγίες για την επέκταση της μερικής απασχόλησης και της «νοικιασμένης» εργασίας.
Όσο για τη ΓΣΕΕ, εσχάτως ανακάλυψε, μαζί με την επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ότι η ενοικίαση εργαζομένων είναι παράνομη. Με τέτοιες δηλώσεις που δεν κοστίζουν τίποτα και μια δυο κινήσεις συμπαράστασης προσπαθεί να καλύψει την απραξία, την ανοχή και την πλάτη που έβαλε για την εξάπλωση του φαινομένου, τα τελευταία χρόνια.
Πάντως, πέρα από όλα αυτά που συμβαίνουν στις «κορυφές», το φαινόμενο της ελαστικής απασχόλησης και της ομηρίας επεκτείνεται και στο Δημόσιο. Στις θυγατρικές του ΟΤΕ αλλά και όλων των ΔΕΚΟ, εφαρμόστηκε στην πράξη η κυβερνητική πολιτική με την απασχόληση εργαζομένων με εξάμηνες ή οκτάμηνες συμβάσεις μέσω δουλεμπορικών εταιρειών, συμβάσεων έργου, δελτίων παροχής υπηρεσιών ή ΑΣΕΠ.
Οι έκτακτοι αποτελούν σήμερα το 40% στην Οτενέτ, 45% στην Ινφοτέ, 65% στην Κοσμοτέ, 100% στην Κοσμοουάν. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Ινφοτέ που, ενώ δεν είχε κανέναν έκτακτο, μέσα σε 3-4 μήνες, μέσω της θυγατροποίησης έφθασε το 45% του προσωπικού της να αποτελείται από εκτάκτους: 187 σε σύνολο 416. Οι συνδικαλιστές του χώρου οικουμενικά το ανέχθηκαν, χωρίς καμιά κίνηση. Μάλλον είχαν άλλα να ασχοληθούν, θέσεις στο διοικητικό συμβούλιο της θυγατρικής, διευθυντικές και θέσεις προϊσταμένων ή κολαούζων στις αυλές των διευθυντών.
Στο χώρο του Δημοσίου, μέχρι τώρα έχουν ιδιωτικοποιηθεί υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών με τα χίλια Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών ή Σούπερ Μάρκετ Υπηρεσιών, που έχουν ανατεθεί με αδιαφανείς διαδικασίες στην εταιρεία δημοσκοπήσεων Kάπα Ρισέρτς, η οποία δουλεύει αυτά τα κέντρα με δικό της έκτακτο προσωπικό!
Στους επόμενους μήνες στο πλαίσιο της καταπολέμησης της ανεργίας προετοιμάζεται η κοινή γνώμη για την έκτακτη τετράωρη απασχόληση στο Δημόσιο, κυρίως γυναικών. Έτσι πιστεύουν ότι θα ρίξουν εικονικά το 11% της ανεργίας, μοιράζοντας τη μια θέση μόνιμης εργασίας σε δυο τρεις εκτάκτους μερικής απασχόλησης. Σε αυτό θα πάρει θέση η ΑΔΕΔΥ, που λειτουργεί ως Πόντιος Πιλάτος;
Στο κλίμα που δημιουργούν μέσω δημοσιευμάτων μάς λένε ότι η Ελλάδα έχει μείνει πίσω στη μερική απασχόληση μέσω εταιρειών ενοικίασης εργαζομένων, ενώ στην Ευρώπη αυξάνεται 10% το χρόνο. Βρήκαν και ωραία επικοινωνιακά ονόματα στις δουλεμπορικές εταιρείες που λειτουργούσαν παράνομα μέχρι το προηγούμενο καλοκαίρι, όταν ήρθε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης να τις νομιμοποιήσει και να τις ονομάσει Εταιρείες Προσωρινής Απασχόλησης, ΕΠΑ. Με αυτό τον τρόπο θέλουν να τις εξωραϊσουν και να τις πλασάρουν ως Υπηρεσίες Επανατοποθέτησης Προσωπικού! Tις απαιτήσεις των παραπάνω εταιρειών έχει ήδη αναλάβει το «συνδικαλιστικό» τους όργανο ΕΝ.Ε.ΑΠ.Σ.Ε (Ένωση Εταιρειών Απασχόλησης & Στελέχωσης Επιχειρήσεων). Μεταξύ των μελών συγκαταλέγονται οι Αντέκο, Τζομπ Σέντερς Ελλάς AE, Μαν & Γουόρκ, Μαν πάουερ τιμ AE, Γουόρκ Φόρς τιμ AE)
Στις εταιρείες αυτές και όλες τις άλλες δίνουν δικαιώματα πέρα από την ενοικίαση εργαζομένων και στην κατάρτιση-επανακατάρτιση, για να είναι ολοκληρωμένο το πακετάκι μεταφοράς κονδυλίων από τα κοινοτικά προγράμματα και το κράτος στους ημετέρους της κυβέρνησης.
Από όλα τα παραπάνω προκύπτει σαφέστατα πλέον ότι οι μόνιμες θέσεις εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα κινδυνεύουν να αντικατασταθούν από τη νοικιασμένη μερική απασχόληση και οι μισθοί μας να κλιμακωθούν κάτω από το βασικό. Αυτός είναι ο στόχος της εργοδοσίας για μείωση του εργασιακού κόστους, και της κυβέρνησης για εικονική μείωση των ποσοστών της ανεργίας. Αντίθετα, η ανατροπή αυτής της πολιτικής πρέπει να είναι ο στόχος του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.