Άρθρο του Σ. Φασάκη στην εφημερίδα ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ 21-2-1996.

ΙΔΡΥΘΗΚΑΝ 2.500 «ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ» ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ Ε.Ο.Κ.!

 

            Με αφορμή μια έντονη κινητικότητα, γύρω στα θέματα επαγγελματικής κατάρτισης, νέων, γυναικών κ.λπ., σύσταση δημοτικών επιχειρήσεων κ.λπ., ο αναπληρωτής οργανωτικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Τεχνικών Ο.Τ.Ε., Περιστεριώτης κ. Σταύρος Φασάκης, μας έστειλε την πιο κάτω επιστολή – άρθρο με τίτλο :

            «Επιδοτήσεις της ΕΟΚ και Εξαχρείωση», την οποία δημοσιεύσαμε :

                «Οι αγγελίες στις ημερήσιες εφημερίδες για αναζήτηση μαθητών, όπως και οι προτάσεις από τον άμεσο περίγυρο του καθενός για επιμόρφωση, τα τελευταία χρόνια είναι αρκετές.       Δίνουν μάλιστα κίνητρα, γι’ αυτόν που θα σπουδάσει ή θα επιμορφωθεί: χωρίς δίδακτρα ή και επιδοτούμενος με κάποιο ποσόν, αρκετές φορές!

            Ποιος αλήθεια, βάζει αυτές τις αγγελίες; Ποιος κάνει τέτοιες δελεαστικές προτάσεις, σήμερα, που τα δίδακτρα είναι 50.000 – 80.000 το μήνα; Ασφαλώς, τα διάφορα ΙΕΚ τα Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών, διάφορα Ινστιτούτα (Ξένων γλωσσών κ.λπ. ), Δήμοι, Δημοτικές Εταιρείες, Εφημερίδες, Σχολεία, Πανεπιστήμια, Εργατικά Σωματεία, Σύλλογοι Γονέων, εταιρείες «Δημόσιες» και ιδιωτικές κ.λπ.

                Το κόλπο είναι απλό, ως προς τη σύλληψη. «Έξυπνα» στημένα, με καλές αποδόσεις στους έξυπνους και επιτήδειους, που καλύπτονται, πίσω από μια αστική εταιρεία, μη κερδοσκοπική! Τα τελευταία χρόνια έχουν ιδρυθεί στη χώρα μας 2.500 τέτοιες εταιρείες τάχα για να βοηθήσουν το Κράτος, να απορροφήσει τα ΕΟΚικά κονδύλια!

            Στην «πιάτσα» η ταρίφα για τον κάθε φορά υπεύθυνο του Δήμου, του εργατικού σωματείου, του διευθυντή του Σχολείου της ιδιωτικής ή δημόσιας εταιρείας, αντιστοιχεί στο 8 – 10% της επιδότησης.

            Η υποχρέωση που αναλαμβάνει είναι: Η εξασφάλιση στον επιτήδειο των ονομάτων αυτών που θα επιμορφωθούν. Βεβαίως, δεν είναι απαραίτητο όλοι να παρακολουθήσουν καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, την όλη διαδικασία, παρά μόνον μέχρι την ημέρα ελέγχου από την επιτροπή της ΕΟΚ. Αν και οι πληροφορίες, μας λένε, πως η Επιτροπή Ελέγχου (και έγκρισης) τις περισσότερες φορές δεν «πατάει το πόδι της» στο χώρο εκπαίδευσης, Το γιατί ο καθένας το αντιλαμβάνεται…

Ανάλογες καταστάσεις των εκπαιδευομένων υποβάλλονται και στο Υπ. Εργασίας. Το αστείο είναι, πως όταν «ο επιτήδειος» αντιληφθεί, πως ο διαμεσολαβητής – υπεύθυνος (Δήμου, Σχολείου, κ.λπ. ) έχει τη διάθεση να παρουσιάσει έργο στον περίγυρο του χωρίς χρήματα, δεν του προτείνουν ούτε το 8 – 10% της επιδότησης. Τον αφήνουν μόνον με τη δόξα!

            Η επιδότηση έρχεται από το περιβόητο πακέτο Ντελόρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό ταμείο ( Ε.Κ.Τ ), που διαθέτει 1,3 τρις.δρχ. για την περίοδο 1994–1999 και περιλαμβάνει διάφορα προγράμματα ανέργων ή απειλουμένων κοινωνικών ομάδων απ’ την ανεργία. Τα σεμινάρια διαρκούν 300 ώρες, με επιδότηση 500 δρχ./ώρα, που είναι το 75% της δαπάνης, ενώ παράλληλα απαιτούν και εθνική συμμετοχή 25%.

            Η εθνική συμμετοχή καλύπτεται άνετα και εύκολα με τις υπερτιμολογήσεις των εξόδων (εκπαιδευτές, αίθουσες – χώροι σεμιναρίων, εξοπλισμός, κ.λπ.). Στην πράξη, πολλές φορές οι «επιτήδειοι», ενώ παίρνουν την επιδότηση, ζητούν και καταβολή «διδάκτρων» που κυμαίνονται στις 80.000 δρχ. περίπου! Τις περισσότερες φορές οι «επιτήδειοι» παρά το γεγονός ότι τους παραχωρούνται από τους υπεύθυνους (του Δήμου ή άλλων υπευθύνων) οι αίθουσες, ο εξοπλισμός, οι εκπαιδευτές κ.λπ. όλα αυτά τα χρεώνουν στα έξοδα! Δηλαδή, με κάθε δυνατό τρόπο μεγαλώνουν τα κέρδη τους!

            Το ίδιο το Υπουργείο Εργασίας φέρει μεγάλη εύθηνη για τη σαφή κάλυψη όλων αυτών των επιτήδειων που εξαχρειώνουν: Δημάρχους, Διευθυντές Σχολείων, Συνδικαλιστές, Προϊστάμενους ιδιωτικών και δημόσιων εταιρειών, καθηγητές Πανεπιστημίων κ.λπ.

            Χαρακτηριστική είναι η άποψη του γ.γ. του Υπ. Εργασίας κ. Γεωρ. Κουμαντάκη στον Τύπο ότι:

            «Μέχρι τώρα, δεν υπήρξε ουσιαστικός έλεγχος στο αποτέλεσμα και τη ροή των προγραμμάτων. Κι αυτό εξυπηρετεί τους «επιτήδειους» που είδαν το Ε.Κ.Τ. (Ευρωπ. Κοινων. Ταμείο) σαν μέσο πλουτισμού, ή άσκηση προσωπικών πολιτικών.

            Ελάχιστοι το είδαν «έστω» σαν εργαλείο επιμόρφωσης–κατάρτισης του εργατικού δυναμικού».

Πιστεύω πως μέσα σ’ αυτό το κείμενο βλέπουν το πρόσωπο τους πολλοί παράγοντες του Περιστερίου και προκαλεί ανησυχία η πρόθεση του Δήμου Περιστερίου, μέσω του Δημ. Προϋπολογισμού να διοχετεύσει 10.000.000δρχ. για τέτοιους σκοπούς όταν μπορούσε αυτό το ποσό να διατεθεί στα σχολεία του Περιστεριού.

 

Φασάκης Σταύρος

Αναπλ. Οργανωτικός γραμματέας ΠΕΤ-ΟΤΕ

Δημότης Περιστερίου  

Διαβάστε Επίσης

ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΑΠΕΡΓΗΣΩ

Κι είναι ότι έχω γονατίσει.  Ότι βουλιάζω οικονομικά, κάθε μέρα και πιο βαθιά. Είναι που …