Η φούσκα της νέας οικονομίας έσκασε,
οι απολύσεις έρχονται.
Η νέα τάξη πραγμάτων έπαιξε τα χρηματιστηριακά της παιχνίδια και με την φούσκα της νέας τεχνολογίαςNasdack, Νοϊε Μάρκετ, Νουοβο Μερκάτο, Τελεμαρκ, κλπ. Στο πλαίσιο αυτό οι προσδοκίες από τις τηλεπικοινωνίες ήταν μεγάλες. Σήμερα ομως βλέπουμε ότι:
Οι διαδικτυακές επιχειρήσεις δεν πάνε καλά. Στις ΗΠΑ το 30% απ αυτές, δεν έχουν κέρδη.
Προϊόντα και υπηρεσίες νέας τεχνολογίας δεν μπορούν να πουληθούν, γιατί δεν υπάρχουν αγοραστές όπως η Δορυφορική κινητή τηλεφωνία (iridium), η κινητή τηλεφωνία 3ης γενιάς, κλπ.
Οι χρήστες του διαδικτύου και οι χρήστες ΗΥ σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι σε χαμηλά επίπεδα και αυξάνονται με μικρούς ρυθμούς.
Η αξία των μετοχών των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών καταβαραθρώνεται (το 2001) KPN -80%, Sonera -77%, DT -50%. Το 2002 επιχειρήσεις κολοσσοί, όπως είναι οι Ericsson, Alcatel, βλέπουν τη χρηματιστηριακή αξία τους να συρρικνώνεται τους τελευταίους μήνες κατά 82% και 78% αντιστοίχως.
Στην Ελλάδα ο OTE έφθασε κάτω από την τιμή εισαγωγής του στο ΧΑΑ το 1994. Μέσα στο 2002 έχουμε πτώση Panafon 20,34%, Forthnet 22.95%, Space Ελλάς 56,60%, Altec 56,59%, Ελ καλώδια 55,68%, Intracom 61,28%, Cosmote 27,50%, OTE 38,36%.(στοιχεία 27/10/02)
Ποιος πληρώνει
Την κρίση αυτή του συστήματος το κεφάλαιο προσπαθεί να την περάσει στους εργαζόμενους. Αυτούς τους εργαζόμενους που τους στέγνωσε την τσέπη με τα παγκόσμια χρηματιστηριακά κόλπα, αυτούς τους εργαζόμενους που είναι αιχμάλωτοι των καταναλωτικών δανείων. Όλων αυτών που δεν μπορούν πλέον να καταναλώσουν τα προϊόντα του ώστε να κινηθεί η οικονομία.
Τα τηλεπικοινωνιακά τέλη (σταθερής τηλεφωνίας, κινητής τηλεφωνίας, Internet) και η κατανάλωση προϊόντων νέας τεχνολογίας, (PC, Lap top, modem, scanner, αναλώσιμα, κλπ), έχουν αυξηθεί πάρα πολύ σε κάθε οικογένεια και αποτελούν ένα σημαντικό ποσοστό των εξόδων της.
Κλασική η συνταγή
Σαν να μην έφθαναν όλα τα παραπάνω, τα τελευταία χρόνιαοι εργοδότες προχωρούν σε χιλιάδες απολύσεις στον κλάδο. Κλασική συνταγή μείωσης του κόστους από τους εργοδότες.
Στα πλαίσια αυτά έγιναν ή ανακοινώθηκαν ότι θα γίνουν χιλιάδες απολύσεις. πχ ΒΤ 13.000, Ericsson 6.000, Philips 7.000, Alcatel 10.000 για το 2002 και 13.000 για το 2003, Motorola 2.500, Cisco 6.500, Nortel 2.500, Lucent 10.000, Gatway 3.000, από εταιρείες Internet (USA) 12.828. Πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή της Deutsche Telecomπου ανακοίνωσε 7.000 απολύσεις για το 2002, 14.000 για το 2003 και άλλες 8.300 μέχρι το 2005. Αυτές οι 29.500 απολύσεις αποτελούν το 11% των εργαζομένων του ομίλου που ανέρχεται στις 265.000 και το 25% των εργαζομένων στη σταθερή τηλεφωνία.
Στην Ελλάδα σχεδόν όλες οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες Intracom, Siemens, ANKO, Reycap, Ελ. Καλώδια, κλπ, έχουν άμεση σχέση-εξάρτηση από τον ΟΤΕ και η πορεία τους θα ακολουθήσει την πορεία του ΟΤΕ στα Βαλκάνια, που άρχισε να δείχνει πλέον καθαρά την παθογένεια της.
Το δίλημμα
Ο όμιλος ΟΤΕ απασχολεί 27.500 εργαζόμενους στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι πριν από δεκαοχτώ μήνες, στην Romtelecom εργάζονταν περίπου 43.000 άτομα. Για να περιοριστεί το κόστος, έγιναν ήδη περίπου 11.000 απολύσεις, αλλά αυτό επιβάρυνε την εταιρεία με περισσότερα από 50 εκατομμύρια δολάρια λόγω των αποζημιώσεων.
Ο προσανατολισμός και οι επόμενες κινήσεις του ομίλου φαίνονται από τις δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του πχ του κ Αντωνακόπουλου για την μείωση του προσωπικού, στην ΕΧΠΡΕΣ στις 29/7/02. “Νομίζω ότι θα πάμε, αλλά μάλλον θα έχουμε αποχωρήσεις φυσιολογικές.”“κοιτάξτε, δεν νομίζω ότι θα κινηθούμε με δραστικά μέτρα προς το παρόν.”
Στις 21/9/02 στην ίδια εφημερίδα ο Γενικός Δ/ντής Οικονομικών κ Κουβάτσος συμπληρώνει. “… η διοίκηση είναι πιθανόν να επιδιώξει τη μείωση προσωπικού από 18.000 σε 14.000 άτομα, με απαραίτητη όμως προϋπόθεση την αλλαγή της νομοθεσίας.”
Στις 22/10/02 στην Καθημερινή ο Διευθύνων της Romtelecom κ Καργάδος βάζει τα πράγματα στην σωστή τους διάσταση με την εισήγησή του στο ΔΣ της Romtelecom “…δραστική μείωση προσωπικού και κοινωνικών παροχών, …”
Οι συστάσεις διεθνών επενδυτικών οίκων J.P. MorganChase Banc of America Securities καλούν τον ΟΤΕ “ .. να μειώσει το λειτουργικό του κόστος..” 23/10/02, αλλά και η UNICE (Ενωση Εργοδοτικών και Βιομηχανικών Συνδέσμων της Ευρώπης) μελος της είναι ο ΣΕΒ στον οποίο ανήκει και ο ΟΤΕ, στην εξαμηνιαία έκθεσή του προτείνει σαν αντίδοτο στην οικονομική ύφεση την μείωση του κόστους εργασίας.
Στους επόμενους μήνες στην υπογραφή ΣΣΕ, το ΣΚ στον κλάδο είναι σίγουρο ότι θα αντιμετωπίσει το δίλημα που αντιμετώπισαν οι εργαζόμενοι της Ευρώπης την δεκαετία του 80. ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ή ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ.
Τα παραπάνω παιχνίδια σαφώς δεν προσφέρουν τίποτα στους εργαζόμενους στις τηλεπικοινωνίες, όταν μειώνουν το προσωπικό τους με απολύσεις, με κίνητρα αποχώρησης, με εργολαβίες και υπεργολαβίες, με αντικατάσταση των μόνιμων θέσεων εργασίας με την μερική απασχόληση και το δουλεμπόριο.
Ούτε και στους καταναλωτές-συνδρομητές-πελάτες, των τηλεπικοινωνιακών προϊόντων προσφέρουν κάτι ιδιαίτερο όταν τα λαϊκά τιμολόγια (αστική μονάδα) αυξάνονται υπέρογκα.
Το μόνο που κάνουν όλα τα παραπάνω είναι να γεμίζουν τις τσέπες των μεγαλοεπενδυτών, των προμηθευτών, των εργολάβων και όσων από τις διοικήσεις των εταιρειών και τους κυβερνητικούς παράγοντες διαπλέκονται μαζί τους .
Για μας τους εργαζόμενους στις τηλεπικοινωνίες όλης της Ευρώπης ο δρόμος είναι ένας. Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ για:
- Αύξηση των μόνιμων θέσεων εργασίας, ενάντια στην μερική απασχόληση και το δουλεμπόριο, τις εργολαβίες και τις υπεργολαβίες.
- Αύξηση και ενιαιοποίηση προς τα πάνω των μισθών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
- Φθηνά τιμολόγια, για όλο τον λαό.
- Κοινωνικό χαρακτήρα των τηλεπικοινωνιών.
- Κατοχύρωση του απορρήτου των επικοινωνιών ως βασικού δημοκρατικού δικαιώματος.
- Κοινωνική ασφάλιση, ασφαλιστικά δικαιώματα, για να πάρουμε όλοι σύνταξη.
- Δωρεάν υγεία και παιδεία.
- Ελεύθερο χρόνο και πολιτισμό.
28-10-2002
Φασάκης Σταύρος
ΔΣ. ΠΕΤ-ΟΤΕ