Παγώστε επειγόντως τις απολύσεις!
Αναγκαστικές διαθεσιμότητες, τροποποιήσεις συμβάσεων επί τα χείρω, απολύσεις, μείωση μισθών, πιέσεις για «οικειοθελείς αποχωρήσεις», ελλιπή μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, μεγάλες επιβαρύνσεις της κανονικής άδειας. Οι καταγγελίες που φτάνουν στην «Εφ.Συν.» είναι ενδεικτικές του κλίματος που διαμορφώνεται ώρα την ώρα στην αγορά εργασίας και της διπλής ανασφάλειας που έχουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, όχι μόνο για την υγεία τους, αλλά και για τη δουλειά τους.
Οι εργατολόγοι άρχισαν να υπενθυμίζουν τα νόμιμα περιθώρια διαθεσιμοτήτων και απολύσεων που δίνει η εργατική νομοθεσία. «Στην αρχή ας δουν αν μπορούν να πάρουν από το υπόλοιπο της ετήσιας άδειας αναψυχής που έχουν. Ετσι έκανα εγώ στο δικηγορικό μου γραφείο. Μετά ας δουν εάν εντάσσονται στην ειδική άδεια. Επειτα υπάρχει και η διαθεσιμότητα, στην οποία ο εργαζόμενος αμείβεται μόνο με το 50%» εξηγούσε σε μεσημεριανή εκπομπή γνωστός εργατολόγος.
Η αλήθεια είναι ότι η εργατική νομοθεσία παρέχει όλο το φάσμα της κανονικότητας των δυσμενών αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις. Αλλα πόσο νόμιμες είναι σε συνθήκες μη κανονικότητας. Οι παράνομες απολύσεις μπορούν να κριθούν… αλλά αρκετό χρόνο μετά στα δικαστήρια. Τα μεγάλα συνδικάτα σιωπούν. Η ΓΣΕΕ δεν εξέδωσε ούτε μία εγκύκλιο με οδηγίες. Τα Εργατικά Κέντρα, ανύπαρκτα. Ουδείς γνωρίζει αν και πώς θα καταβληθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μισθού.
Και το υπουργείο Εργασίας ούτε που μπορεί να διανοηθεί ότι επειδή στην αγορά εργασίας δεν μετράει η αξία του «αυτοπεριορισμού» των εργοδοτών, με την ίδια ευκολία που παρέσχε στις επιχειρήσεις το δικαίωμα να αλλάζουν μονομερώς βάρδιες, υπερωρίες και να προβλέπουν εκ περιτροπής εργασία, θα έπρεπε να βάλει φρένο στις απολύσεις μέχρι τις 30 Μαρτίου, όπως ισχύει με τις περισσότερες απαγορεύσεις. Για κάτι τέτοιο απαιτείται Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και γενναιότητα.
Μόνο έτσι η απασχόληση, οι μισθοί, τα ημερομίσθια και οι συμβάσεις -όπου ακόμα υπάρχουν- δεν θα καταστούν ξανά το πιο αποτελεσματικό «μνημονιακό προαπαιτούμενο» για την ανάκαμψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας μετά την υπέρβαση αυτής της πρωτοφανούς κατάστασης στην οποία έχει οδηγήσει η πανδημία.
Τα παράθυρα
Παρότι η κυβέρνηση έχει ήδη νομοθετήσει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τη δημιουργία «ειδικού μηχανισμού στήριξης», ο οποίος θα περιλαμβάνει έκτακτη αποζημίωση, επιδόματα και ασφαλιστική κάλυψη, και αναμένεται την επόμενη εβδομάδα να οριστικοποιηθούν τα ποσά, αυξάνονται οι εργοδότες οι οποίοι -αξιοποιώντας όλα τα παράθυρα της εργατικής νομοθεσίας- αλλάζουν τις συμβάσεις, απολύουν, θέτουν σε διαθεσιμότητα.
Οπως κατήγγειλε χθες η συνδικαλιστική κίνηση «ΕΜΕΙΣ», «στα ΚΤΕΛ του νομού Χανίων ζητήθηκε από τους εργαζόμενους να υπογράψουν οικειοθελή αποχώρηση, ενώ κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί για την απολύμανση των λεωφορείων και των σταθμών». Για υγειονομική βόμβα στις εταιρείες ταχυμεταφορών μιλούν οι εργαζόμενοι, την ώρα που φοβούνται ότι δεν τηρούνται οι όροι υγιεινής και ασφάλειας με την αποδοχή δεμάτων από Κίνα και Ιταλία.
Την παύση των εργασιών στο εργοτάξιο κατασκευής της 5ης μονάδας της ΔΕΗ εξαιτίας του κορονοϊού, προκειμένου να προστατευτεί η υγεία των εργαζομένων, ζητεί το Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας με επιστολή του προέδρου του, Τ. Τσιφλίδη, προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την ανάδοχο εταιρεία ΤΕΡΝΑ.
Ο επικεφαλής του εργοταξίου της ΤΕΡΝΑ, Δ. Σαγιάννης, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι καθημερινά συνεδριάζει επιτροπή, που αποτελείται από τον τεχνικό ασφαλείας, τον ίδιο και άλλα δύο υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας, ενώ έχουν ενημερωθεί αναλυτικά και όλες οι υπεργολαβικές εταιρείες για την τήρηση των κανόνων που πρέπει να ισχύουν.
Απέκλεισε, δε, κάθε σκέψη σε ό,τι αφορά την παύση εργασιών στο εργοτάξιο της 5ης μονάδας και πρόσθεσε ότι κάποιοι εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και ορισμένοι από τους 350 υπαλλήλους των γραφείων του εργοταξίου «προσφέρουν την εργασία τους από το σπίτι, κάτι που δεν μπορεί να συμβεί με τους τεχνίτες και εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή».
Παραδέχτηκε ωστόσο ότι κατά την ώρα προσέλευσης των 1.700 εργαζομένων στο εργοτάξιο στην πύλη εισόδου, όπου γίνεται ο έλεγχος των στοιχείων, υπάρχει συνωστισμός, ενώ το ίδιο φαινόμενο επαναλαμβάνεται σε μικρότερο βαθμό κατά την έξοδό τους από το εργοτάξιο, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «έχουμε δώσει εντολή να αραιώσουν οι έλεγχοι κατά την ώρα της πρωινής προσέλευσης, ενώ στις καντίνες και το εστιατόριο του εργοταξίου, όπου παρατηρείται συνωστισμός τις ώρες του διαλείμματος, δώσαμε εντολή να μαζευτούν τα τραπέζια και οι καρέκλες».
«Επειδή η κατάσταση θα επιδεινωθεί τις επόμενες μέρες, δεν σκοπεύουμε να αφήσουμε τη ζωή μας να παίζεται κορόνα-γράμματα! Σε όποιο κατάστημα παρουσιάζεται άμεσο ή έμμεσο κρούσμα μόλυνσης, θα πρέπει την επόμενη στιγμή να το γνωρίζουν όλοι οι εργαζόμενοι σε κάθε πόστο. Εχετε ευθύνη απέναντι στους ίδιους τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Να παίρνονται την ίδια στιγμή όλα τα αναγκαία μέτρα καραντίνας και απολύμανσης. Δεν έχουμε ψυχολογικά προβλήματα. Εχουμε ουσιαστικά προβλήματα που απαιτείται άμεση λύση!»
Αυτό είναι το μήνυμα-απάντηση της Επιτροπής Αγώνα του «Βασιλόπουλου» στη γνωστοποίηση της εταιρείας για την παροχή δυνατότητας ψυχολογικής υποστήριξης.
Ζητούν να τοποθετηθούν τζάμια προστασίας στα ταμεία. Να υπάρχει αντισηπτικό δίπλα στο κάθε ταμείο και σε κεντρικά σημεία όλων των σουπερμάρκετ όπως και απολυμαντικά διαλύματα για καθαρισμό χεριών και επιφανειών (καρότσια, καλάθια, ράφια) για εργαζόμενους που έχουν καθημερινή επαφή με κοινό-πελάτες, αλλά και μέτρα για την απολύμανση των εργαλείων της δουλειάς των εργαζομένων (ταμειακές μηχανές, κλαρκ κ.ο.κ.).
Εξοντωτικοί ρυθμοί
«Στα super markets οι εργαζόμενοι βρίσκονται ήδη στα όρια της εξάντλησης με εξοντωτικούς ρυθμούς εργασίας χωρίς αντίστοιχες αποδοχές, ενώ έχουν επίσης παιδιά που φοιτούν σε σχολεία που έκλεισαν και ορισμένοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες που θα πρέπει να προστατευτούν.
Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να καλυφθούν οι ανάγκες όλων με τη μέγιστη δυνατή προφύλαξη, όμως είναι αδιανόητο αυτό να μη γίνεται με νέες προσλήψεις αλλά με εξαντλητική εργασία των ήδη εργαζομένων, ειδικά όταν υπάρχει τεράστια αύξηση του τζίρου και των κερδών» επισημαίνει με ανακοίνωσή του το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Επιχειρήσεις κλείνουν είτε για λόγους προφύλαξης της δημόσιας υγείας, είτε λόγω πτώσης τζίρου από την πανδημία και συζητείται να δοθεί επίδομα 500 ευρώ, κατώτερο και από τον κατώτατο μισθό. Χιλιάδες εργαζόμενοι/ες σε κλάδους όπου δεν υπάρχουν αορίστου χρόνου συμβάσεις ή η δουλειά τους έχει εφήμερο και/ή εποχικό χαρακτήρα βρίσκονται στον αέρα» καταλήγει το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ, προτείνοντας τα εξής μέτρα:
● Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού και την άμεση προκήρυξη 4.000 μόνιμων θέσεων εργασίας.
● Εξοπλισμό όλων των εργαζομένων με τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας και πρόσθετα μέτρα για την προστασία τους όπου χρειάζονται.
ΠΗΓΗ: https://www.efsyn.gr