Υψηλό το κόστος ευρυζωνικών συνδέσεων στην Ελλάδα.
Με βαρύνοντα τον ρόλο της φορολογίας, οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν αρκετά ακριβότερα τα πακέτα πρόσβασης στο Διαδίκτυο στην κινητή αλλά και στη σταθερή τηλεφωνία. Τι δείχνουν τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Δημοσιεύθηκε: 12 Ιουνίου 2019 – 08:54
Με βάση τη μελέτη της Κομισιόν (Mobile Broadband Price Study), τα «καλάθια» για πακέτα φωνής και δεδομένων που προσφέρουν μόλις 100 MB και 30 δωρεάν κλήσεις τον μήνα είναι στην Ελλάδα 7% φθηνότερα σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε. Όμως τα πράγματα γίνονται δυσάρεστα στα πακέτα για τον μέσο χρήστη(που χρειάζεται σήμερα περισσότερα data από τα 100 MB τον μήνα αφού επισήμως η μέση χρήση φτάνει πλέον το 1 GB). Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, «στα πακέτα μετάδοσης μεγάλων όγκων δεδομένων (1, 5, 10 και 20 GB), οι τιμές στην Ελλάδα είναι σημαντικά ακριβότερες σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε.».
Στη σταθερή τηλεφωνία, η ανάπτυξη των ευρυζωνικών συνδέσεων συνεχίζεται, με τη διείσδυση να φτάνει το 74% των συνολικών συνδέσεων στο τέλος του 2017, πολύ κοντά στον μέσο όρο της Ε.Ε. (77%). Η υστέρηση της χώρας μας μπορεί, κατά τους συντάκτες της φετινής έκθεσης DESI, να «αποδοθεί στις τιμές, οι οποίες παραμένουν σχετικά υψηλές σε σύγκριση με τον μέσο κοινοτικό όρο». Η χώρα μας κατατάσσεται πλέον τελευταία με βάση τον «Δείκτη Τιμών Ευρυζωνικών Συνδέσεων» (Broadband Price Index).
Ο συγκεκριμένος δείκτης «ζυγίζει» τις φθηνότερες προσφορές σε απλές συνδέσεις σταθερής τηλεφωνίας, σε συμβόλαια double play (σταθερή τηλεφωνία και συνδρομητική τηλεόραση ή σταθερή τηλεφωνία και ευρυζωνική σύνδεση) και συμβόλαια triple play (σταθερή τηλεφωνία, ευρυζωνική σύνδεση στο Διαδίκτυο και συνδρομητική τηλεόραση) σε τρεις κατηγορίες ταχυτήτων (12-30 Mbps, 30-100 Mbps και άνω των 100 Mbps). Ετσι προκύπτει η βαθμολογία μιας χώρας σε κλίμακα από 0 έως 100, ανάλογα με το πόσο προσιτές είναι οι τιμές σε σχέση με την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Δυστυχώς η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση της Ε.Ε., με βάση τον συγκεκριμένο δείκτη.
Στις τιμές (με τη συνδρομή και της φορολογίας, καθώς τρία διαφορετικά τέλη έχουν «φορτωθεί» στους λογαριασμούς τηλεπικοινωνιών), αλλά και στη μεγάλη υστέρηση του δημοσίου στις ψηφιακές υπηρεσίες (η Ελλάδα κατατάσσεται φέτος τελευταία στην Ε.Ε. και με βάση τον συγκεκριμένο δείκτη) αποδίδεται η υστέρηση της χώρας στις ευρυζωνικές συνδέσεις μέσω κινητής τηλεφωνίας. Στο τέλος του 2018, αν και σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος τον τελευταίο χρόνο, στην Ελλάδα είχαμε 74 ευρυζωνικές συνδέσεις κινητής ανά 100 κατοίκους, με τον μέσο όρο της Ε.Ε. στο 96%.
Σημαντική υστέρηση καταγράφει η Ελλάδα και στις ευρυζωνικές συνδέσεις με πολύ μεγάλες ταχύτητες (άνω των 100 Mbps) στη σταθερή τηλεφωνία καθώς και εδώ είναι τελευταία στην Ε.Ε. Η διείσδυση των γρήγορων (άνω των 30 Mbps) ευρυζωνικών συνδέσεων στη σταθερή τηλεφωνία αυξήθηκε από 6,8% το 2017 σε 11,4% το 2018, αλλά είναι σχεδόν τέσσερις φορές χαμηλότερη από τον μέσο όρο της Ε.Ε., που φτάνει το 40,6%.
Οι διοικήσεις των εταιρειών τηλεπικοινωνιών υποστηρίζουν με κάθε ευκαιρία πως η μείωση της φορολογίας (του τέλους κινητής τηλεφωνίας, του τέλους σταθερής τηλεφωνίας και του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης) και η παροχή νέων ψηφιακών υπηρεσιών από το δημόσιο προς τους πολίτες, θα συμβάλει στη μείωση των τιμών και στην αύξηση της χρήσης, τόσο στη σταθερή όσο και στην κινητή τηλεφωνία.
Φώτης Κόλλιας fotisk2@euro2day.gr
ΠΗΓΗ: www.euro2day.gr