Το 2008 και το 2009 αυτοκτόνησαν 35 εργαζόμενοι στη μεγάλη γαλλική εταιρεία τηλεπικοινωνιών France Telecom, η οποία στη συνέχεια μετονομάστηκε Orange. Και τώρα η εισαγγελία του Παρισιού παραπέμπει σε δίκη 7 στελέχη της εταιρείας.
Τα κατηγορεί ότι εφάρμοσαν μία πολιτική αποσταθεροποίησης των εργαζομένων με στόχο να επιταχύνουν τις αποχωρήσεις εργαζομένων από την επιχείρηση.
Συγκεκριμένα η εισαγγελία καταλογίζει στους κατηγορούμενους ότι με επαναλαμβανόμενες ενέργειες δημιούργησαν ένα αγχωτικό επαγγελματικό κλίμα με σκοπό να αποσταθεροποιήσουν ηθικά και ψυχολογικά τους εργαζόμενους και έτσι να πετύχουν την αποχώρησή τους από την επιχείρηση.
Χαρακτηρίζουν την ενέργεια ως “ηθική παρενόχληση” η οποία είχε σαν αποτέλεσμα την αυτοκτονία 35 εργαζομένων.
Σε δίκη παραπέμπονται, σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Liberation, ο τότε διευθύνων σύμβουλος (έχει αποχωρήσει από την εταιρεία) Didier Lombard, ο τότε νούμερο 2 της εταιρείας Pierre Wenes και ο διευθυντής ανθρωπίνων πόρων Olivier Barberot.
Οι τρεις κατηγορούνται για “ηθική παρενόχληση”, ενώ άλλα τέσσερα στελέχη αντιμετωπίζουν την κατηγορία της συνενοχής.
Μερικές από τις πρακτικές που χρησιμοποίησαν για να αποθαρρύνουν και να υποχρεώσουν εργαζόμενους να αποχωρήσουν, σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Monde είναι η μετάθεση γυναικών με παιδιά σε θέσεις που απέχουν δύο και πλέον ώρες από το σπίτι, η τοποθέτηση στελεχών σε θέσεις κατώτερες από εκείνες που κατείχαν προηγουμένως, σε περίπτωση μετακίνησης γραφείων σε άλλη διεύθυνση “ξεχνούσαν” τους “ανεπιθύμητους” στο προηγούμενο κτίριο που είχε αδειάσει, χωρίς γραφείο ούτε καρέκλα μακριά από τους συνεργάτες τους.
Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο για την αποχώρηση των εργαζομένων ξεκίνησε το 2006 και προέβλεπε 22.000 αποχωρήσεις και 14.000 μετακινήσεις σε σύνολο 110.000 εργαζομένων στην επιχείρηση, δηλαδή αφορούσε έναν στους τρεις εργαζόμενους.
Μάλιστα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι επικεφαλής των διαφόρων τμημάτων έπαιρναν μπόνους ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων που υποχρέωναν να εγκαταλείψουν την επιχείρηση.
Ο δικηγόρος του συνδικάτου SUD-PTT Jean-Paul Teissonnière χαρακτηρίζει την πολιτική που εφαρμόστηκε ως “μία μηχανή μαζικής καταστροφής”.
ΠΗΓΗ: Θανάσης Λυρτσογιάννης newsit.gr
Σας θυμίζει κάτι αυτό με όσα κάνει η D.T στον ΟΤΕ, με την υποχρεωτική μεταφορά συναδέλφων στην χωματερή της OTE-TV, την υποχρεωτική μετακίνηση-ξεσπίτωμα των συναδέλφων από καταστήματα που έκλεισαν ειδικά στην Επαρχία, την επίσης υποχρεωτική μεταφορά συναδέλφων στο νέο κτίριο στην ΠΑΙΑΝΙΑ γνωστό και ως αγροτικές φυλακές της Deutsche Telekom και την τρομοκράτηση και τον εκβιασμό των συναδέλφων από υπηρεσιακά στελέχη για να τους αναγκάσουν να φύγουν με τις διάφορες εθελουσίες;
Είναι ή δεν είναι πιστό αντίγραφο η πρακτική της D.T στον ΟΤΕ με όσα έκανε η FRANCE TELEKOM στη Γαλλία και τώρα κάθονται στο σκαμνί και θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι;;;